sobota, 7 września 2013

RISOTTO - dwa smaki


Skład porcji dla dwóch osób:
-2 woreczki ryżu 200g
-oliwa z oliwek
-5 ząbków czosnku
-łyżka masła
-polówka dużej cebuli/mała cebula
-brązowy ryż
-woda i 1,5 kostki rosołowej
-200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
-1/2 kuli mozzarelli - 65g
-3 pomidory
-1 papryka
-łyżeczka Bazyli
-pieprz wg uznania
-parmezan tarty


Podzielę się z Wami zdrowym, niedrogim i przepysznym przepisem na risotto z pomidorami i szpinakiem.

Na początek zajmijmy się ryżem.
Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy, gdy już się rozgrzeje wrzucamy posiekaną połowę cebuli oraz rozdrobnione 3 ząbki czosnku. Gdy się zarumienią, wrzucamy brązowy ryż z dwóch woreczków i mieszamy, aby ryż oblepił się tłuszczem.
Następnie wlewamy bulion (duża szklanka przegotowanej wody i 1,5 kostki rosołowej) tak aby pokryć poziom ryżu. Ciągle mieszamy. Gdy ryż będzie gęsty należy dolać bulionu. Czynność powtarzamy dopóki nie uzyskamy miękkiego, napęczniałego  ziarna.

W tym samym czasie do garnka wrzucamy odrobinę masła, połowę zamrożonego szpinaku z opakowania, rozdrobnione 2 ząbki czosnku. Gdy już uzyskamy w miarę gęstą konsystencję szpinaku dorzucamy połowę kuli mozzarelli (ok. 65g). Mieszamy, aż do roztopienia serka i gotowe.

Z kolei na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę trzy pomidory, pokrojoną w kostkę jedną paprykę, posypujemy bazylią, pieprzem i mieszamy.
Połowę ryżu wsypujemy na patelnie z pomidorami, a druga połowę do garnka ze szpinakiem, wykładamy na talerz, możemy posypać parmezanem.

SMACZNEGO!



Koszt dania dla dwóch osób to około 16 PLNJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz