-2 woreczki ryżu 200g
-oliwa z oliwek
-5 ząbków czosnku
-łyżka masła
-polówka dużej cebuli/mała cebula
-brązowy ryż
-woda i 1,5 kostki rosołowej
-200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
-1/2 kuli mozzarelli - 65g
-3 pomidory
-1 papryka
-łyżeczka Bazyli
-pieprz wg uznania
-parmezan tarty
Podzielę się z Wami zdrowym, niedrogim i przepysznym
przepisem na risotto z pomidorami i szpinakiem.
Na początek zajmijmy się ryżem.
Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy, gdy już się rozgrzeje wrzucamy posiekaną połowę cebuli oraz rozdrobnione 3 ząbki czosnku. Gdy się zarumienią,
wrzucamy brązowy ryż z dwóch
woreczków i mieszamy, aby ryż oblepił się tłuszczem.
Następnie wlewamy bulion
(duża szklanka przegotowanej wody i 1,5 kostki rosołowej) tak aby pokryć poziom
ryżu. Ciągle mieszamy. Gdy ryż będzie gęsty należy dolać bulionu. Czynność
powtarzamy dopóki nie uzyskamy miękkiego, napęczniałego ziarna.
W tym samym czasie do garnka wrzucamy odrobinę masła, połowę zamrożonego szpinaku z opakowania, rozdrobnione 2 ząbki czosnku. Gdy już uzyskamy w
miarę gęstą konsystencję szpinaku dorzucamy połowę kuli mozzarelli (ok. 65g). Mieszamy, aż do roztopienia serka
i gotowe.
Z kolei na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę trzy pomidory, pokrojoną w kostkę jedną
paprykę, posypujemy bazylią,
pieprzem i mieszamy.
Połowę ryżu wsypujemy na patelnie z pomidorami, a druga
połowę do garnka ze szpinakiem, wykładamy na talerz, możemy posypać parmezanem.
SMACZNEGO!
Koszt dania dla
dwóch osób to około 16 PLNJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz