środa, 25 grudnia 2013

Pomysł na łososia w migdałach




Składniki:

-450g brokuła mrożonego
-1 batat (ok.230g)
-1/2 szklanki mleka (0,5-2%)
-1/2 szklanki wody

-350g łososia świeżego
-30g migdałów w płatkach
-pieprz
-cytryna 




Wykonanie:

Do garnka wlewamy pół szklanki wody oraz pół szklanki mleka, doprowadzamy do wrzenia. Obrany i pokrojony w kostkę batat wraz z brokułami wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości batata.

Kiedy batat będzie już miękki odlewamy 1/2 wody, dodajemy szczyptę pieprzu i blendujemy na jednolitą masę.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. 
Łososia pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na folię aluminiową i posypujemy migdałami. Zawiniętego w folię łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. 




Wartości dla jednej porcji:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz