czwartek, 6 marca 2014

Łosoś OLIWKOWO-IMBIROWY

             SKŁAD:

Sałatka 
-pomidor 1 sztuka 200g
-mozzarella 1 kula 125g 
-sałata lodowa kilka sztuk liści
-czarne oliwki kilka sztuk
-chleb żytni razowy 4 kromki 
-oliwa z oliwek 1 łyżeczka
-bazylia 1 łyżeczka

Łosoś
-łosoś świeży 200g
-czarne oliwki kilka sztuk
  -sok z cytryny 1 łyżka
-imbir starty 1 łyżeczka

          Przepis na 2 PORCJE.

                                                                                                                                               

WYKONANIE:
Łosoś: skrapiamy łososia cytryną,
oliwki kroimy w plasterki, układamy je na naszym łososiu,
ścieramy imbir na tarce i posypujemy nim rybę.



 Całość zawijamy w folię/wkładamy do rękawa do pieczenia/naczynia żaroodpornego
 i pieczemy w piekarniku ok.20 minut w 180 st C.

Grzanki: Kromki chleba żytniego razowego polewamy łyżeczką oliwy z oliwek, rozcieramy oliwę, posypujemy je bazylią i ukłądamy obok łososia na 10 minut - nie zawijamy w nic.
Gotowe kromki kroimy w kosteczkę.


Sałatka: Wrzucić do miski porwane liści sałaty lodowej, pokrojone w kostkę pomidory, mozzarlle, dorzucamy kilka oliwek i grzanki.


Jest źródłem: minerałów -> Cynk, Wapń, Magnez i Żelazo
 witamin-> D, E, A oraz z gr. B
Kwasów Omega 3 oraz Monoenowych

NA ZDROWIE :)



Wartości odżywcze dla jednej porcji:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz