czwartek, 6 marca 2014

Dlaczego warto wyciskać soki ze świeżych owoców i warzyw?

Mass media często mówią o pozytywnym wpływie wypijanych soków owocowych i warzywnych na nasz organizm, jednak prawdziwe dobro płynie do nas dopiero z tych świeżo wyciśniętych. W kartonikach często można znaleźć dodatki cukrów i konserwantów, używając sokowirówki masz pewność co znajduje się w Twojej szklance.


Smak
Kto wyciska ten wie, że smak soków świeżych jest zupełnie inny od tych z kartoników. Do tego w sklepach mamy ograniczoną ilość smaków dostępnych w ofercie, wyciskając samemu możemy, a nawet powinniśmy eksperymentować. Wyciskanie nie ma być nudne. Możesz różnicować swoje twory za pomocą owoców i warzyw, które ciężko znaleźć w klasycznych sokach tj. imbir, dynia, brukselka czy koper włoski. 

Świeże = dobrostan
Jak mówią badania osoby, które piją świeże soki oceniają częściej swoje samopoczucie jako bardzo dobry. Soki dostarczą nam minerały oraz składniki odżywcze, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego organizmu.

Na co wpływają pozytywnie?
Odpowiednie dobieranie produktów może wpływać zbawiennie na każdego z nas. Picie soków może wspomagać pozbywanie się nadmiaru kilogramów, dzięki nim można się pobudzić oraz poprawić jakość snu (zależnie od dobrania składników), kolejnymi zaletami są: wzmocnienie układu odpornościowego, poprawa jakości skóry oraz młodszy wygląd.

 Karoten ze świeżych
Jest to jeden z kluczowych antyoksydantów, znajdziemy je m.in. w szpinaku, kapuście, marchwi, słodkich ziemniakach, żółte i pomarańczowe owoce tj. brzoskwinia, papaja czy kantalupie. Karoten wpływa pozytywnie na choroby skóry, przygotowuje skórę na promieniowanie, poprawia wzrok.

Soki vs całe owoce
W dzisiejszym świecie kiedy jesteśmy strasznie zabiegani i często nie mamy czasu spożywać odpowiedniej ilości pokarmów wygrywają soki, które mogą być dodatkiem do innych dań. 

Świeże są ekonomiczne
Po zainwestowaniu w sokowirówkę, których ceny są dość rozbieżne (można znaleźć nawet za 50zł) wyciskanie wychodzi po prostu taniej niż kupno dobrych jakościowo soków. Inwestycja szybko się zwraca, a korzyści są niezliczone.

A więc co na co?
Pomidorowy z selerem- na zmęczenie
Soki z cytrusów- wzmacniają odporność
Sok z buraka- dodaje energii oraz poprawia wytrzymałość
Marchwiowo-jabłkowy- na lepsze trawienie

Są to podstawowe połączenia, które mogą stanowić bazę dla Twoich eksperymentów z sokowirówką 


Nie bójcie się swoich własnych połączeń, a na pewno znajdziecie takie, które wzniosą wasze kubki smakowe pod niebiosa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz