niedziela, 23 lutego 2014

SIEMIĘ LNIANE? Stawiamy na nie!!!

Każdy może zafundować sobie porcję zdrowia za sprawą nasion lnu, należą one do pożywienia, które wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz organizm, a do tego jest na każdą kieszeń. Są jednym z najpopularniejszych produktów medycyny naturalnej. Co takiego mają w sobie, że dają nam prawdziwą zdrowotną bombę za kilka groszy? 




Dużą zaletą siemienia lnianego jest duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, do tego jest źródłem żelaza, kwasu foliowego, białka, witamin z grupy B, cynku oraz magnezu. Nasiona lnu są również doskonałym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Prawda, że trochę się tego uzbierało jak na takie malutkie ziarenka?

SIEMIĘ W LICZBACH
W 100 g:
-42 g tłuszczów, w tym 29 g wielonienasyconych oraz  7,5 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych;
-27 g błonnika;
-18 g białek, bardzo korzystny zestaw aminokwasów;
-1,6 mg witaminy B1 (ponad 100% dziennego zapotrzebowania);
-397 mg magnezu (ponad 100% dziennego zapotrzebowania);
-0,476 mg witaminy B6 (ok.40% dziennego zapotrzebowania);
-255 mg wapnia;
-5,75 mg żelaza (ok.50% dziennego zapotrzebowania);
-4,34 mg cynku (ok.40% dziennego zapotrzebowania).

ZASTOSOWANIE
-problemy układu pokarmowego: biegunki, zaparcia, nadkwasota, nieżyt jelit
- wspomaga walkę ze zbyt wysokim, złym cholesterolem
-zalecany w profilaktyce przeciwnowotworowej
-doskonale nawilża gardło: zalecane ludziom, którzy pracują głosem jak nauczyciele, śpiewacy czy aktorzy
-pomocny w walce z suchym kaszlem
-u sportowców w celu szybkiego uzupełnienia składników odżywczych 

PRZECIWWSKAZANIA
-niedrożność jelit
-zaczopowanie odbytnicy
-karmienie piersią
-podejrzenie wyrostka robaczkowego
-zespół jelita drażliwego

DAWKOWANIE I STOSOWANIE
Optymalna dawka to 2-3 łyżki zmielonego siemienia dziennie. Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z tym produktem warto pomyśleć o tym aby zacząć od mniejszej dawki. Jak wiadomo każdy organizm ma inną tolerancję na produkty świeżo wprowadzone do naszej diety, które zawierają dużą ilość błonnika. Ponieważ nie ma właściwie żadnego zapachu można je dodawać praktycznie do wszystkiego. U mnie sprawdza się przy koktajlach owocowych oraz warzywnych, również dodaje je do dań obiadowych.

Całe czy mielone? Które warto kupić?
Ze względu na to, że związki zawarte w nasionach szybko się utleniają nie warto kupować mielonego fabrycznie. Kupując całe ziarna można je mielić w zwykłym młynku do kawy. Przechowuje się je w warunkach pokojowych w zamkniętym pojemniku. Po zmieleniu należy je spożyć dość szybko ponieważ kwasy tłuszczowe w nim zawarte szybko jełczeją.

Osobiście oceniam siemię lniane jako prawdziwy dar natury dla ludzkości.
Spróbuj sam, a może sam się o tym przekonasz...





2 komentarze:

  1. stosowalam siemie przez 3 miesiace teraz kupilam blonnik witalny rewelacja ! teraz kolej na ostropest plamisty.

    OdpowiedzUsuń
  2. błonnik witalny rewelacja ale drogi a siemię na każdą kieszeń i skuteczny




    OdpowiedzUsuń