CIASTO:
Mąka żytnia pełnoziarnista 13 łyżek - 140g
Jogurt naturalny 1% 3 łyżki - 60g
Jajo 1 szt
Len 2 szczypty
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Sól 1 szczypta
Kurkuma 1 łyżeczka
Proszek do pieczenie 1/2łyżeczki
Tymianek 1 łyżka
DODATKI:
Soczewica czerwona
3 łyżki suchych nasion
Pomidory suszone 5 szt
Pierś kurczaka 150g
Papryka ostra 1łyżka
Pieprz 1/2 łyżeczki
SOS:
Jogurt naturalny 3 łyżki 60 g
Czosnek 2 ząbki
Cebula 1 plaster
Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto
(tj. mąkę, jajo, jogurt, len, oliwa, kurkuma, tymianek, proszek do pieczenia, sól)
i mieszamy łyżką w jedną stronę do uzyskania jednolitej masy.
Odkładamy do lodówki na 15 min.
W tym czasie oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę i obtaczamy w papryce i pieprzu. Zawijamy w folię aluminiową.
Soczewicę czerwoną wrzucamy do 0,5 litra wody, gotujemy do zgęstnienia ok.10min, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
Wyciągamy z lodówki ciasto, wykładamy łyżką do formy silikonowej, rozcieramy, widelcem robimy dziurki na powierzchni ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 minut, obok układamy kurczaka w folii na 15 min również.
W między czasie kroimy drobno pomidory suszone i mieszamy z masą soczewicową.
Miksujemy blenderem czosnek, cebulę, jogurt i zioła.
Upieczone ciasto smarujemy masą soczewicowo-pomidorową, układamy upieczonego kurczaka.
Zapiekamy jeszcze 5 minut.
ready:)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1/2 TARTY -> 2 KAWAŁKÓW
Takie oto danie dostarcza nam bardzo dużo ANTYOKSYDANTÓW i Błonnika.
Ponadto jest dobrym źródłem:
witamin z gr.B,
Potasu,
Magnezu,
Żelaza,
Cynku i
Wapnia:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz