niedziela, 16 marca 2014

TARTA z masą SOCZEWICOWO-POMIDOROWĄ i pieczonym kurczakiem


CIASTO:
Mąka żytnia pełnoziarnista 13 łyżek - 140g
Jogurt naturalny 1% 3 łyżki - 60g
Jajo 1 szt
Len 2 szczypty
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka

Sól 1 szczypta
Kurkuma 1 łyżeczka
Proszek do pieczenie 1/2łyżeczki
Tymianek 1 łyżka





            DODATKI:
Soczewica czerwona 
3 łyżki suchych nasion
Pomidory suszone 5 szt
Pierś kurczaka 150g
Papryka ostra 1łyżka
Pieprz 1/2 łyżeczki

SOS:

Jogurt naturalny 3 łyżki 60 g
Czosnek 2 ząbki
Cebula 1 plaster
Zioła prowansalskie 1 łyżeczka




Przygotowanie:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto
(tj. mąkę, jajo, jogurt, len, oliwa, kurkuma, tymianek, proszek do pieczenia, sól) 
i mieszamy łyżką w jedną stronę do uzyskania jednolitej masy.

Odkładamy do lodówki na 15 min.

W tym czasie oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę i obtaczamy w papryce i pieprzu. Zawijamy w folię aluminiową.

Soczewicę czerwoną wrzucamy do 0,5 litra wody, gotujemy do zgęstnienia ok.10min, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.

Wyciągamy z lodówki ciasto, wykładamy łyżką do formy silikonowej, rozcieramy, widelcem robimy dziurki na powierzchni ciasta.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 minut, obok układamy kurczaka w folii na 15 min również.

W między czasie kroimy drobno pomidory suszone i mieszamy z masą soczewicową.
Miksujemy blenderem czosnek, cebulę, jogurt i zioła.

Upieczone ciasto smarujemy masą soczewicowo-pomidorową, układamy upieczonego kurczaka. 
Zapiekamy jeszcze 5 minut.

ready:)



WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1/2 TARTY -> 2 KAWAŁKÓW



Takie oto danie dostarcza nam bardzo dużo ANTYOKSYDANTÓW i Błonnika.

Ponadto jest dobrym źródłem:
witamin z gr.B,
Potasu
Magnezu
Żelaza
Cynku
Wapnia:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz