środa, 8 stycznia 2014

Zamiast "spalaczy" proponujemy przyprawy.

Potrafią nadać niepowtarzalny aromat naszym potrawą, dzięki nim możemy poznać kuchnie całego świata. Niektóre z nich mają jeszcze jedną zaletę, mianowicie są pomocne przy zrzucaniu nadmiernej tkanki tłuszczowej. Według badań można ją przypisać pięciu przyprawą. Zatem, które warto dołączyć do naszych dań? 





IMBIR- niezwykle popularny w kuchni azjatyckiej, w medycynie niekonwencjonalnej podaje się go na mdłości, przeciwbakteryjnie oraz na poprawę krążenia. Jako lek roślinny podawany jest przy terapii przeciwko reumatyzmowi, bólom mięśniowym czy  przeziębieniom. W swoim składzie zawiera przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki. Wspomaga odchudzanie za pomocą substancji o nazwie kapsaicyna, która poprzez swoje właściwości nadaje imbirowi ostry smak, a co za tym idzie podnosi temperaturę ciała. Jak wiadomo kiedy nasz organizm jest mocniej rozgrzany potrzebuje większego zużycia energii, co powoduje szybsze spalanie kalorii. Jak widać imbir jest dobry na prawie wszystko i bez wątpienia powinien znaleźć dla siebie miejsce w naszej kuchni.



PIEPRZ CZARNY- okazuję się, że związek odpowiedzialny za niepowtarzalny aromat jest również związkiem "odchudzającym". Piparyna bo o niej mowa, nadaje ostry oraz gorzki smak, w kwestii wspomagania spalania tłuszczu też ma wiele do powiedzenia, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, dodatkowo poprawie ulega wchłanianie witamin.  Piparynę można znaleźć jako składnik wielu suplementów diety przyspieszających redukcję tkanki tłuszczowej. Zamiast kapsułek czy proszków polecam jednak przyjmowanie jej za pomocą pieprzu. 

CYNAMON- jest kolejnym sprzymierzeńcem walki z otyłością. Dawniej w medycynie podawany jako lek na nerki, oczy czy żołądek, a także jako lek na choroby stawów. W swojej kuchni dodawaj go po to aby zaspokoić apetyt na słodycze. Można go dodawać do kawy zamiast cukru, na 100% Twój organizm zauważy, że jest to o wiele mnie kalorii. Pomaga regulować poziom insuliny oraz cholesterolu we krwi. Jeżeli uwielbiasz słodycze zacznij używać zamiast nich najstarszej przyprawy świata.

ZIARNA GORCZYCY- stosuje się je przy wzdęciach, niedokwaśności oraz zaparciach. Pobudza apetyt, jednocześnie wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Kiedy uprażymy ziarna poza tym, że nasze potrawy będą miały piękny aromat to dostaniemy również zwiększoną przemianę materii co przyspieszy proces spalania tkanki tłuszczowej. Co ciekawe uważane są jako działające energetycznie, używane są przy produkcji materaców, poduszek czy pasów leczniczych. Są głównym składnikiem musztard, jednak my wolimy je dodawać do potraw w naturalnej postaci.


PIEPRZ CAYENNE- jako lek może być wykorzystany do leczenia nadciśnienia, wrzodów oraz reumatyzmu. Dodaje naszym potrawą pikanterii, za jej ostrość podobnie jak w przypadku imbiru odpowiedzialna jest kapsaicyna. Przyspiesza metabolizmy oraz znacznie podnosi termogenezę organizmu. Stosowany okazjonalnie hamuje (przy częstym użyciu nasz organizm się uodparnia) apetyt, szczególnie w przypadku potraw tłustych, słonych oraz słodkich. Z cayenne należy uważać ponieważ nadmierne spożycie może powodować uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego czy błon śluzowych. Kiedy dodajemy go z rozwagą jest jak najbardziej godny polecania.


Jak więc widać bez sensu rzucać się na suplementy spalające tkankę tłuszczową, które są tak pięknie reklamowane w mass mediach, większość ich składu można znaleźć w pożywieniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz