Choć jesteśmy poza sezonem winogronowym to jego zdrowotne właściwości powinny nas przekonać do tego, żeby od czasu do czasu po nie sięgnąć nawet zimą. Hipokrates przyrównywał je do miodu, w jego czasach zalecało się je na choroby układu pokarmowego, zaparcia, skaleczenia i rany. Co na to dzisiejsza nauka?
Ich niepowtarzalny, rozkoszny smak znamy wszyscy, jednak niewielu z nas wie, że to co naprawdę dobre znajduje się w pestkach.
Co znajdziemy w pestkach?
Te znajdujące się w gronach malutkie pesteczki zwane są "super przeciwutleniaczmi" ze względu na zawarte w nich flawanoidy, które znajdziemy też w zielonej herbacie, aronii oraz żurawinie, to jednak pestki stanowią ich najlepsze źródło. Znajdują one coraz większe zastosowanie w profilaktyce różnego rodzaju schorzeń t.j. utleniają lipidy, hamują agregację płytek krwi, regenerują chrząstkę stawową .
Możliwe zastosowania
-układ krążenia: znajdują zastosowanie w następujących schorzeniach: pękanie naczyń krwionośnych, zatory obwodowe, żylaki, hemoroidy. Ich działania przeciwutleniające wspomagają proces leczenia miażdżycy, zakrzepicy oraz obrzękom i zastoją limfatycznym. Flawanoidy obniżają także prawdopodobieństwo zawału serca;
-skóra: w skutek zdolności wspierania struktur kolagenowych wspiera kondycję naszej skóry oraz zapobiega stanom zapalnym i alergią skórnym;
-układ kostno-stawowy: znajduje pomocnicze działanie przy rekowalescencji po różnego rodzajach urazach mechanicznych jak złamania, zranienia czy urazy mięśniowe
Ciemne winogrona są zdrowsze od jasnych, ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W skórce winogron występuje składnik - resveratrol, który ma działanie antyrakowe.
Wpływ na aktywność fizyczną
Są doskonałym źródłem węglowodanów, wspomagają nawodnienie organizmu. Poza tym ich główną zaletą jest działanie przeciwdziałające zakwaszeniu organizmu .
UWAGA!!!
Osoby z cukrzycą i nadwagą powinny ograniczyć spożywanie winogron.
Jak więc widać Hipokrates miał wiele racji zalecając winogrono no niektóre z powszechnych dolegliwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz