Ciasto:
mąka pełnoziarnista 170g /11 łyżek /1 1/4 szklanki
3 łyżki jogurtu
1,5 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Dodatki:
szpinak 400g/opakowanie
1/2 cebuli 50g, czosnek 3 ząbki
1/4 papryki 50g
mozzarella 120g 1 kula
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowujemy ciasto:
Na blat wysypujemy mąkę pełnoziarnistą, dodajemy 3 łyżki jogurtu, płatki owsiane, tymianek, proszek do pieczenia, sól i pieprz - UGNIATAMY, aż uzyskamy jednolitą masę.
Masę rozwałkowujemy lub rozgniatamy dłońmi tak, aby uzyskać okrągły kształt.
Naczynie do tarty lub babki smarujemy oliwą z oliwek (palcami/pędzelkiem).
Wkładamy nasze ciasto i formujemy brzegi o wysokości około 1 cm.
Nakłuwamy widelcem dziurki na całej powierzchni ciasta.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika - 180 st C.
Pieczemy 5-10 minut.
W między czasie na patelnię wrzucamy szpinak, pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Czekamy aż odparują soki.
I wykładamy na tartę.
Dodajemy też pokrojona paprykę.
I układamy plasterki mozzarelli.
I zapiekamy jeszcze około 20 minut w 180 st
Cała tarta zawiera:
Smacznego!
Porcja dla 2-3 osób.
Koszt około 14zł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz