wtorek, 12 listopada 2013

Pyszna Tarta SZPINAK - SER




Ciasto: 
mąka pełnoziarnista 170g /11 łyżek /1 1/4 szklanki
3 łyżki jogurtu
1,5 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek


Dodatki: 
szpinak 400g/opakowanie
1/2 cebuli 50g, czosnek 3 ząbki
                1/4 papryki 50g
           mozzarella 120g 1 kula
              1/2 łyżeczki pieprzu
                1/2 łyżeczki soli

Przygotowujemy ciasto:

Na blat wysypujemy mąkę pełnoziarnistą, dodajemy 3 łyżki jogurtu, płatki owsiane, tymianek, proszek do pieczenia, sól i pieprz - UGNIATAMY, aż uzyskamy jednolitą masę.

Masę rozwałkowujemy lub rozgniatamy dłońmi tak, aby uzyskać okrągły kształt.


Naczynie do tarty lub babki smarujemy oliwą z oliwek (palcami/pędzelkiem).
Wkładamy nasze ciasto i formujemy brzegi o wysokości około 1 cm.
Nakłuwamy widelcem dziurki na całej powierzchni ciasta.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika - 180 st C.
Pieczemy 5-10 minut.


W między czasie na patelnię wrzucamy szpinak, pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
Czekamy aż odparują soki.
I wykładamy na tartę.


Dodajemy też pokrojona paprykę.


I układamy plasterki mozzarelli.


I zapiekamy jeszcze około 20 minut w 180 st



Cała tarta zawiera:



Smacznego!

Porcja dla 2-3 osób.
Koszt około 14zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz