Zaburzenia nastroju i złe
samopoczucie są częstym problemem w dzisiejszych czasach. Zapewne często
wracając z pracy czy szkoły nie macie na nic siły i ochoty. Pacjenci nie mają pojęcia, dlaczego
czuję się tak okropnie i gdzie mają szukać odpowiedzi. A od lekarza otrzymają
co najwyżej leki antydepresyjne, których skutki uboczne mogą pogorszyć stan
pacjenta. A tak naprawdę problem tkwi w tym co wprowadzamy do swojego organizmu
jedząc! Analizując swoje nawyki żywieniowe w prosty sposób możemy zrozumieć
swoje złe samopoczucie.
Zatem co jeść, aby wasze samopoczucie było w jak najlepszej
formie?
1.Na początek kwasy tłuszczowe,
które wchodzą w skład naszego mózgu : Omega-3.
Wpływają pozytywnie na
funkcjonowanie mózgu i psychicznego spojrzenie na życie. Badacze odkryli, że u wielu
pacjentów z depresją i zaburzeniami nastroju występuje właśnie niedobór tego
kwasu!
Zalecane
dzienne spożycie: 1,0-1,5 g
-tłuste ryby morskie.:
łosoś (3,79g/100g
produktu),
makrela (2,21g/100g),
anchois w oleju (2,18g/100g),
śledź
(1,2g/100g),
sardynki (1,4/100g),
tuńczyk (1,2/100g)
-owoce morza np. krewetki gotowane (0,41/100g),
ostrygi (1,66/100g)
-olej lniany (pamiętajcie, aby zakupić olej
lniany w aptece i koniecznie z lodówki, w cieple szybko straci swoje
właściwości)
-siemię lniane
-oleje rybne oraz roślinne przetworzone na
zimno
-orzechy włoskie
Ważny jest również stosunek przyjmowanych
kwasów omega-3 do omega-6.
Powinien on wynosić odpowiednio 1:3 - 1:4.
Jeśli jednak stosunek omega-6 jest zbyt wysoki do omega-3 wzrasta ryzyko
wystąpienia m.in. depresji,
schizofrenii.
2. Witamina D
- Uwalniania
neuroprzekaźniki np. dopaminę i serotoninę, które wpływają na rozwój i funkcje
mózgu, jednocześnie regulując nasz nastrój. Potwierdzono też, że ludzie z niedoborem witaminy D są
narażeni na większe ryzyko rozwoju depresji w późniejszym wieku.
Zalecane dzienne spożycie: 5 mikrogram
Bogate źródła Wit. D:
Węgorz (30mikrogram/100g),
Śledź (9,2mikrogram/100gram),
Sola (8mikrogram/100g),
Makrela, halibut, karp,
sardynka (po 5mikrogram/100g)
-Żółtko jaja kurzego (4,5mikrogram/100g),
-Pieczarka (1,94mikrogram/100g)
-Oleje rybne, tran
-Mleko, masło, margaryna
-Nasłonecznianie ciała 5-30
minut 2 razy w tygodniu
3. Witaminy z gr. B, w szczególności Wit. B-6, która reguluje nastrój i zapobiega zmęczeniu psychicznemu. To kolejna witamina potrzebna dla mózgu do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika dobrego samopoczucia. Rozluźni Cię i podniesie na duchu!
Zalecane dzienne spożycie: 1-2mg
Bogate źródła witaminy B-6:
-Łosoś (0,98mg/100g)
-Otręby pszenne (1,33mg/100g)
-Orzechy włoskie (0,73mg/100g)
-Sezam(0,79mg/100g)
-Banan (0,36mg/100g)
-Awokado (0,28mg/100g)
-Warzywa ciemnozielone (ok.0,3mg/100g)
4. Cynk - niedobór cynku może spowodować
uszkodzenie szyszynki, ponieważ jest niezbędny do jej funkcjonowania. To z
kolei może doprowadzić do niedoboru melatoniny - hormonu, który ma działanie
antydepresyjne.
O znaczeniu cynku może tez świadczyć
fakt nasilania sie objawów depresji w czasie zimy, a właśnie w tym okresie
zmniejsza sie przyswajalność cynku w organizmie.
Zalecane dzienne spożycie:
6,8 – 9,4mg
Bogate źródło Cynku:
-Sery (2- 4,5mg/100g)
-kasza jaglana/gryczana (3,5mg/100g)
-chleby żytnie (ok. 2,5mg/100g)
-orzechy, migdały, sezam (po 2,5mg/100g)
-pestki dyni (7,5mg/100g)
-kakao proszek (6,56mg/100g)
5. Jod - niezbędny dla poprawnego działania tarczycy, która jest częścią
układu hormonalnego, jednym z najważniejszych gruczołów w organizmie. Tarczyca wpływa na wszystkie funkcje organizmu
w tym właśnie prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Badania potwierdziły korelacje jodu z naszym
nastrojem.
Zalecane dzienne spożycie: 180 mikrogram
Bogate źródła Jodu:
-woda mineralna wzbogacona o
Jod ( jod w formie anionu jest znacznie lepiej przyswajalny)
-ryby m.in.: dorsz
(110mikrogram/100g), mintaj (103mikrogram/100g), sardynka w pomidorach i
tuńczyk w oleju (po 25mikrogram/100g)
-orzechy laskowe
(17mikrogram/100g)
-brokuły (15 mikrogram/100g)
-szpinak (12 mikrogram/100g)
6. Aminokwasy: Jest 9
niezbędnych aminokwasów, które musisz dostarczyć do organizmu.
Źródła aminokwasów: mięso, jaja, ryby, wysokiej jakości ziarna, nasiona i orzechy,
jednak należy jeść wiele różnych produktów spożywczych, aby dostarczyć
organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów, ponieważ nie każdy produkt ma
ich komplet np. Produkty zbożowe ubogie
w lizynę, można uzupełnić dodatkiem produktów mlecznych obfitujących w ten
aminokwas.
Rewelacyjnym źródłem wszystkich
aminokwasów jest Moringa Oleifera(olejodajna), o której możesz przeczytać tutaj.
Twój mózg wykorzystuje właśnie
te egzogenne aminokwasy do produkcji neuroprzekaźników dla optymalnego
funkcjonowania mózgu.
Jakie są neuroprzekaźniki i co one mają wspólnego z depresją/złym
nastrojem?
Zdrowie psychiczne wymaga m.in. równowagi neuroprzekaźników. Niektóre neuroprzekaźniki uspokajają
mózg i inne pobudzają. Ich bilans w mózgu tworzy stabilność emocji i myślenia. Często depresja, zły nastrój i inne
zaburzenia psychiczne są spowodowane brakiem równowagi neuroprzekaźników. Są to gł. dopamina, noradrenalina i GABA. Naukowcy
stwierdzili, że podawanie aminokwasów tj. tryptofan(banany, orzechy nerkowca), tyrozyna, fenyloalanina,
metionina może naprawić zaburzenia nastroju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz