środa, 11 września 2013

PIEROGI na zdrowie!

Farsz:


-450g szpinaku mrożonego
-100g chudego twarogu
-50g sera fety 16%
-5 ząbków czosnku
-pół łyżeczki soli
-łyżeczka pieprzu ziołowego lub czarnego

Ciasto:

-¾ szklanki ciepłej wody (ok.190ml)
-17 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (ok.250g) plus mąka do podsypywania
-1 łyżka tymianku




Farsz: Na początek odsączamy wodę ze szpinaku (najlepiej ściskać w dłoniach), tak aby porcje szpinaku były względnie suche. Odsączony szpinak mieszamy z twarogiem oraz fetą i dodajemy rozdrobniony czosnek. Przyprawiamy.

Ciasto: Wsypujemy odmierzoną ilość mąki do miski, dodajemy łyżkę tymianku i naprawdę powoli wlewamy ciepłą wodę, ugniatając jednocześnie ciasto.
Po 5 minutach ugniatania powinniśmy uzyskać idealną masę, którą należy rozwałkować do grubości około 3mm. Jeśli nie posiadamy wałka wystarczy szklanka bez uszka :P
Następnie bierzemy np. sporą szklankę i wycinamy koła z uzyskanej masy. 

Nakładamy 1 łyżeczkę farszu i składamy nasze koło na pół. Dokładnie ściskamy/zlepiamy brzegi ze sobą i gotowe.

Pierogi wrzucamy do gotującej się wody na 5 minut.




Opcjonalnie: Podsmażamy czerwoną cebulę na oliwie z oliwek jako dodatek do pierogów.


Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania około 1 godziny.
Koszt  dania to około 11pln

1 komentarz:

  1. Ja mąkę zalewam b. ciepłą wodą, prawie wrzątkiem, dodaję 1 łyżkę oleju/ ciasto łatwo się rozwałkuje/. Do wody, w której gotuję pierogi również dodaję oleju , aby się nie sklejały.

    OdpowiedzUsuń