Farsz:
-450g szpinaku mrożonego
-100g chudego twarogu
-50g sera fety 16%
-5 ząbków czosnku
-pół łyżeczki soli
-łyżeczka pieprzu ziołowego lub czarnego
Ciasto:
-¾ szklanki ciepłej wody (ok.190ml)
-17 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (ok.250g) plus mąka
do podsypywania
-1 łyżka tymianku
Farsz: Na początek odsączamy wodę ze szpinaku (najlepiej
ściskać w dłoniach), tak aby porcje szpinaku były względnie suche. Odsączony
szpinak mieszamy z twarogiem oraz fetą i dodajemy rozdrobniony czosnek. Przyprawiamy.
Ciasto: Wsypujemy odmierzoną ilość mąki do miski, dodajemy
łyżkę tymianku i naprawdę powoli wlewamy ciepłą wodę, ugniatając jednocześnie
ciasto.
Po 5 minutach ugniatania powinniśmy uzyskać idealną masę,
którą należy rozwałkować do grubości około 3mm. Jeśli nie posiadamy wałka
wystarczy szklanka bez uszka :P
Następnie bierzemy np. sporą szklankę i wycinamy koła z
uzyskanej masy.
Nakładamy 1 łyżeczkę farszu i składamy nasze koło na pół. Dokładnie
ściskamy/zlepiamy brzegi ze sobą i gotowe.
Pierogi wrzucamy do gotującej się wody na 5 minut.
Opcjonalnie: Podsmażamy czerwoną cebulę na oliwie z oliwek jako dodatek do pierogów.
Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania około
1 godziny.
Koszt dania to około 11pln
Ja mąkę zalewam b. ciepłą wodą, prawie wrzątkiem, dodaję 1 łyżkę oleju/ ciasto łatwo się rozwałkuje/. Do wody, w której gotuję pierogi również dodaję oleju , aby się nie sklejały.
OdpowiedzUsuń